LXP, de Netflix van de Leer Management Systemen?

Stel je voor dat je Leer Management Systeem (LMS) net zo werkt als Netflix.
Hoe blij worden jouw medewerkers daar van?
Zien ze het als een verbetering van het huidige LMS?
Ik denk het wel!
Learning Experience Platforms (LXP) worden gepromoot als de opvolger van de huidige LMS-en, die vaak niet meer voldoen aan de nieuwe eisen die gebruikers stellen aan een online leerplatform. Elk event dat ik dit jaar bezocht was de term LXP opvallend veel aanwezig. Wat is nu precies een LXP en waarin verschilt deze van een traditioneel LMS?
In de basis zijn beide online leeromgevingen die je medewerkers faciliteren bij het leren.
LMS
Een LMS biedt de leerstof gestructureerd aan. Gebaseerd op leerdoelen per functie(groep) en steeds vaker via leerpaden. De leerpaden zijn meestal vastgesteld door de ontwikkelingsafdeling en je krijgt er toegang toe op basis van vastgestelde criteria of door toestemming te vragen aan de experts. LMS-en sturen de deelnemers en bieden vertrouwde trainingsvormen zoals klassikale bijeenkomsten, e-learnings, workshops en toetsen. Over het algemeen zijn het ontwikkelvormen die veel tijdsinvestering kosten en gevolgd worden buiten de werkplek.
De interfaces variëren, maar de meeste aanbieders bieden ondertussen wel de mogelijkheid om een eigen look ’n feel toe te voegen. Navigeren, zoeken én vinden is meestal niet intuïtief. Ik ken menig LMS dat gevuld is met vele trainingen uit een intern en extern aanbod. Ze bevatten vaak zo’n groot aanbod dat het vinden van relevante trainingen een uitdaging is.
LXP
LXP’s hebben een aantrekkelijke interface, waar de gebruikers makkelijk in kunnen navigeren en zelfsturend kunnen leren. Ze bieden persoonlijke leerpaden en de mogelijkheid om zelf inhoud te zoeken, selecteren en toe te voegen. Leren is een persoonlijk proces, net als series kijken op Netflix. Je bepaalt zelf wat je kijkt, wanneer en hoeveel tijd je hieraan besteedt.
Medewerkers willen leren op maat, liefst in kleine brokken op het juiste moment tijdens het werken. Ze willen geen training van 1 uur doen om een kort antwoord op een werkvraag te vinden. Ze willen leren op de werkplek. Een LXP is dan ook geïntegreerd met de werkpraktijk en beschikbaar op de werkplek.
LXP’s bieden een breed aanbod van leeractiviteiten zoals micromodules, links naar artikelen, infographics, podcasts, blogs, vlogs, reflectie, social leren en kennis delen via het portaal of door koppeling met sociale media.
En, LXP’s verzamelen en analyseren data en gebruiken deze om persoonlijke leerervaringen te creëren. Ze geven relevante suggesties aan de gebruikers en de link naar Netflix is weer snel gemaakt.
Conclusie
Ik ben enthousiast over de mogelijkheden die een LXP biedt. Helaas, zijn de meest platforms die momenteel als LXP in de markt gezet worden niet meer dan een dure LMS met een paar nieuwe features. LXP’s zoals hierboven beschreven, ben ik nog niet tegenkomen. Als jij ze wel kent, hoor ik het graag.
De ontwikkelingen gaan snel en ik ben ervan overtuigd dat de komende jaren steeds meer organisaties hun LMS gaan vervangen door een LXP en de kwaliteit van het aanbod gaat toenemen.
Ik hou de ontwikkelingen in de gaten, op zoek naar dat LXP dat net zo werkt als Netflix.
Deze blog werd eerder gepubliceerd in september 2019 op de HR-site Expand.


